Szerelmeslevelek


Találtunk jópár szerelmes levelet, amelyeket a 40-es években írtak a Nagymamámnak. Ezeket fogjuk a jövőben több-kevesebb rendszerességgel ehelyt közreadni. Kezdjük mindjárt Ferivel. Róla azt kell tudni, hogy...

Preiser Ferenc, udvarolt nekem, Győr megyébe való volt, de már nem emlékszem, hogy milyen faluba. hát először tényleges katona volt, utána továbbra katona maradt, mert háború volt. Sorkatona volt vagy micsoda? Akkor mindenki katona volt, mert háború volt. A háború alatt ismertem meg Komáromban. Ott volt a komáromi várban, ott volt helyileg az erődben. Én meg a Reilengéknél, vendéglősnél szolgáltam, és oda jártak ki hozzánk. És ott ismertük meg egymást. Aztán meg elvitték fogságba, és onnan írta ezeket.
"1947. IV. 19. Tudatom veled, hogy megkaptam nagyon várt lapjaidat, egyszerre 2 drb. Kedves Ilonka, írod, hogy ha hazaérek, keresselek föl. Légy nyugodt, ha Szegedre (?) fogunk menni, és fel foglak keresni. De még most megírom, úgy akarnálak felkeresni, hogy legalább 2-3 napig nálad lehessek. Mert (?) egy nap az nagyon kevés, hogy ennyi idő után sok minden ... elintézni való is van. Csak írd meg, hogy mi a helyzet rád nézve, és hogy ezt a látogatást a Te helyzeted tudja-e engedni. Mert tudod, három évig egymástól távol lenni egy kicsit sok. Írjál ... Te nekem, mert én csak 14 sort írtam (?), és igen sok (?) a papír is.... írjál is sokat magadról és ...-ről. Viszontlátásra. Csókol sokszor..."
És itt van a szerelmeslevelek hátteréről készített interjú:
Szerelmeslevelek by mamafenykepalbuma

No comments:

Post a Comment